måndag 29 juni 2009

House of Cards

Tänk er följande scenario, som är helt fiktionellt:

Vi har organiserat om på restaurangen. För att saker ska gå så effektivt till som möjligt samt vara så kostnadseffektivt som möjligt ska nu serveringspersonalen lägga upp maten på tallrikarna. Kockarna lägger upp färdiga ingredienser på en stor rostfri bänk i köket, och sen är det upp till serveringen att hämta tallrik och lägga upp. Sparrisar ligger på rad, skinkbitar och små rundlar bläckfisk. Kommunikationen mellan kök och servering ska hållas till ett minimum för att spara tid och pengar. Tänk er sedan att vi har fem personer i serveringspersonalen, och att det är fem rätter per gäst. Vidare ska 50 gäster serveras.
Nu till historien, som är helt påhittad. Allt detta är fiktion, eventuella liknelser till verkliga personer är ren tillfällighet (officer).
En stor grupp från ett företag kommer och gästar Bloom. Alla får mat och dricker vin, och är mycket nöjda när de går därifrån. Ett par dagar kommer sen ett samtal till restaurangen: "vi var hemskt nöjda med kvällen, men vi undrar lite. En del personer fick skinka till sin terrin, andra fick sparris. Vissa av tallrikarna såg helt annorlunda ut än andras, skulle det vara så?". Vi bestämmer oss för att undersöka saken. Det visar sig att när det är mycket lite kommunikation mellan köket och serveringspersonalen så lägger serveringspersonalen upp mat som de tycker om på tallriken. Typ Berta gillar skinka, och det passar väl med terrin? Klara gillar sparris för hon är vegeterian, och det passar väl med terrin? Det är ju roligare att servera sådant man verkligen tycker om, och köket har ju egentligen inte sagt vad som ska vara på tallriken mer än att det ska vara en terrintallrik. På med stora klickar sås och skum så att det ser så smaskigt och inbjudande ut som möjligt. Det går ju många människor förbi utanför fönstrarna, och om de ser tallrikarna och tycker att det ser gott ut, så kommer de att komma in och boka. Det innebär i sin tur mer pengar till restaurangen och mer dricks till serveringspersonalen. Och ut serveras tallriken så som var och en av serveringspersonalen tycker att den ska vara. Och gästerna vet ju ingenting, så de äter glatt upp tallriken utan att veta att den inte skulle se ut eller smaka just så.

Dagens citat till dagens satir: The men with muck-rakes are often indispensable to the well-being of society, but only if they know when to stop raking the muck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar