torsdag 14 maj 2009

That pregnant silence

Så här fint är det där jag bor.

Så fort det blir varmt och alla blommor slår ut föds det en massa ungar. Så även människobarn. Detta medför att vi i restaurangen lite oftare än vanligt får in små spädbarn med tillhörande hormonhysteriska mammor. Igi klagade som vanligt igår på att mediehypen kring graviditeter innebär att hur vi än gör när en gravid kvinna kliver in genom dörren så gör vi fel. Vissa blir arga för att vi ställt ut opastöriserat smör på bordet till hennes make/maka. Andra blir arga för att vi utgår ifrån att de inte vill dricka vin. Ännu fler blir arga när vi serverar välstekt marulk (för det är ju en fisk!). Argast blir de som går förbi utanför restaurangens öppettider (och alltså inte är kunder) och blir hänvisade till de offentliga toaletterna eller toaletterna på sjukhuset för att vi håller på att städa våra egna.
Vi har haft två roliga incidenter på sista tiden. Den första utspelade sig i förra veckan när vi till en av förrätterna serverade brässerad bläckfisk till en gravid kvinna, och gav hennes man tartar på kalvkött. Hon blev otroligt upprör och menade att vi försökte åsamka hennes foster skador genom att servera något som kom från havet. Nota bene, ingen insjöfisk, ingen sushi, utan långlagad bläckfisk. Hon och hennes man bytte tallrik och så åt hon upp det råa kalvköttet. Grattis till lottovinsten. Det roliga är att till nästa förrätt serverade vi henne en terrin på grönsaker och hennes man gav vi marulkslever, och även då bytte de tallrik. Hallå - marulk är ju en fisk och kommer från havet den också. Eller?
Nästa roliga (sorgliga?) incident hade vi på en ganska lugn kväll för ett tag sen. Ett äkta par klev in tillsammans med sitt spädbarn. Här fortlöpte kvällen helt lugnt fram till att de var halvvägs genom huvudrätten. Då, mitt inför en halvfull restaurang, plockar kvinnan ut sitt bröst och börjar amma. Detta var ingen diskret amning, utan verkligen här har min DDD-kupa. Igi klev då fram lite diskret och bad henne sätta sig i en avskild del av restaurangen. Han bad henne alltså inte låsa in sig på toaletten, eller gå ut eller något sådant, utan bara flytta sig till den lugnare delen av restaurangen. Kvinnan blev jättearg och började skrika om att detta minsann inte var England och att Igi borde inse att detta var Det Fria Landet Sverige. Hon skämdes minsann inte för sina bröst och amning är minsann helt naturligt. Och visst, det kan vi ju hålla med om. Men att sitta halvnaken och mata sitt barn inför en ca 30 personer som äter är ju en helt annan sak. Här hade ju den övriga restaurangen inget val om huruvida de ville sitta och behöva se hennes bröst på bordet tillsammans med en halväten huvudrätt. Är det inte bara vanligt hyfs det gäller? Man väljer ju till exempel inte att gå ut i BH och trosor även om det skulle vara bekvämt på riktigt varma dagar. Nåja, kvinnans make insåg snabbt att detta skulle eskalera och betalade snabbt notan och eskorterade ut sin fru, hennes bröst och spädbarn. Men vad ska man göra egentligen? Vi i restauragbranschen har ju tyvärr elefantminne vad gäller irriterande gäster, och den oroliga gravida kvinnan som gästar oss idag vet ju ingeting om att vi fick samma tusen frågor och påpekanden igår. Men det är faktisk så, att vi håller stenkoll på hälso- och sjukvårdens rekommendationer, samt livsmedelsverkets råd. Tro det eller ej,v i har hållit på med mat ett tag och även om kockarna är glatt ovetandes om de mer intrikata detaljerna om graviditet, till exempel om hur gulkroppshormon verkar osv, så har de utbildning gällande mat. De är ju kockar till yrket liksom. Och sen är det ju inte alla restauranger som har lyxen att förfoga över en blivande molekylärbiolog, men det har vi och jag försäkrar er om att jag läser min kurslitteratur ordentligt. Vidare är Igi pappa. Don't you think we've covered all the bases?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar