måndag 11 maj 2009

List or no list, that is the question...

Jag skrev nyligen om varför vi inte har pappersmenyer. De senaste dagarna har vi blivit formligen överröstsa av mail från folk som inte riktigt kan ta till sig konceptet. Idag ska jag förklara varför vi inte har en vinlista på hemsidan.
Till del handlar det om ren själviskhet.Vi importerar alla våra viner självaoch det ligger mycket arbete och stora omkostnader bakom detta. Det är en del av varför vi är så unika, våra viner är det bästa vi kan hitta. Vårt arbetssätt går inte bara åt ett håll, dvs att köket kommer på en rätt och sen väljer vi ett vin som passar, ibland hittar vi ett så intressant och ovanligt vin att vi helt enkelt behöver en tallrik mat att servera till. Varför skulle vi ge allt detta arbete gratis till andra restauranger? Det skulle leda till ökade kostnader för oss, och därmed ökade kostnader för gästen.
Ett annat skäl är att då matmenyn byts ut ofta byts också vinerna ut ofta. I princip skulle det innebära en uppdatering av hemsidan ett par gånger i veckan. Då lägger vi hellre mer kraft på att svara på mail, blogga, eller varför inte laga mat?
Med tanke på skälen ovan är jag också lite fundersam till vad folk tror att de ska göra med den informationen, om vi nu skulle lägga ut den på nätet. Då vinerna inte finns på systembolaget och till 99% inte finns på andra restauranger i Sverige är chansen att man ska förstå vad det innebär med ”Riesling X, 1999, Producent X, Mosel, Tyskland” mycket liten. Med tanke på Blooms koncept är det helt ryckt ur sitt sammanhang. Det är ju trots allt inte så att vare sig matmenyn eller vinmenyn är hemliga, om man har varit och ätit hos oss är det bara att maila över datumet då man gästade oss så skickar jag ett mail tillbaka med både mat och vinmeny.
Vintagevinerna är en annan femma. Vi har en rejäl vinkällare och är man intresserad av de dyrare vinerna är det oftast så att vi får ett samtal om en viss flaska, och sen ”bokar man flaskan”, och blir serverad någonting som komponerats för att passa just det vinet. Den listan är det bara att maila en förfrågan om, så skickar vi över en lista och priser.
Nu har vi en massa spännande på g idag, jag bloggar mer om det senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar