"This wine is corked" innebär inte att flaskan helt plötsligt tappat hjärnceller eller fått IG på ett IQ-test. Inte heller innebär det (oftast) att vinet har smulor från korken i sig. Nej. När ett vin är korkat så innebär det att en molekyl som heter 2,4,6-trikloroanisol har bildats. Trikloroanisol smakar mycket illa, och därför vill man inte dricka ett vin som är korkat. Det finns dock ett mycket lätt sätt att bli av med detta trista ämne, nämligen att hälla vinet över lite cellofan eller annan plast. Detta kan vi givetvis inte göra på Bloom (vi lämnar tillbaka korkat vin till våra leverantörer), men om man vill leka kemist hemma så kan det vara roligt. Skälet till att trikloroanisolen försvinner är att molekylen är lik styren (eller polyetylen), den monomer som plast består av och därför "fastnar" trikloroetylenet på plasten.
Se nedan.
2,4,6-trikloroetylen
Styren
onsdag 15 juli 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar