tisdag 14 juli 2009

Come hither, red guide

I en artikel i torsdags i sydsvenskan höjs för en gångs skull en vettig röst om det här med Malmö och Michelin.
Vi håller med. Malmö borde få ett besök av Michelin. Malmö har ett par riktigt bra restauranger som skulle kunna få några fina utmärkelser. Vi tror visserligen inte att utmärkelserna i sig själva kommer att dra turism till Malmö, för den röda guiden används inte riktigt på det viset, men det är helt klart en uppmuntran till de som försöker bidra med lite finkultur. Problemet, som vi ser det, är att vi nog inte tycker att Malmö har råd med stjärnrestauranger på samma sätt som Köpenhamn. Köpenhamn verkar inte heller ha råd med det i rådande finanskris, då ett par stjärnställen fått stänga, men det är en huvudstad och därför finns alltid ett influx av folk som kan hålla näringsidkare flytande. Men Malmö då? Vad ska man göra här annat än att äta på en fin restaurang? Här finns egentligen inga storslagna konstmuséer, eller större happenings som skulle kunna locka den typen av turism. I Falsterbo kan man ta 195 kr för en räkmacka. En god räkmacka visserligen, men en räkmacka iallafall. Men det är Falsterbo. Vilket ställe gör det i Malmö? Falsterbo har ju sitt som lockar, med Skanör och kusten.
Sen har lågprisflygen har slutat gå till Malmö Airport. Hur ligger det till med kommunikationerna egentligen? Jag reser dagligdags mellan Lund och Malmö och blir jämt tillfrågad av förvirrade turister hur man tar sig fram på tåg eller bussar, eller hur biljettautomaterna fungerar. Varför kan skånetrafiken inte vara med i svängarna och lansera ett endagarskort som de gör tex i London?
Och så är det det här med Öresundsregionen. Hur lätt är det för en icke-skandinav att uttala Öresund? Frågar man random person i vår egen huvudstad så tycker de att det låter som en trevlig liten å med mycket fisk i. Malmö glöms bort om man marknadsför det tillsammans med Köpenhamn på det viset. Pia Jönsson Rajgård har helt rätt dessutom i att Köpenhamn är dyrt som tusan just nu. Varför inte marknadsföra Malmö som den mycket billigare stan en halvtimme bort med tåget?

Vi välkomnar Michelin. Men stjärnorna falnar utan besökare, och för att få fler besökare måste Malmö satsa hårdare på resten av kulturetablissemanget. Debaser räcker liksom inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar