tisdag 22 september 2009

Armani vs Gordon Ramsay

När du köper en Chanelklänning är du förmodligen mycket medveten om att Ms Chanel är död och att det därför inte är hon som sytt klänningen. När du köpen en Armanikostym gör du förmodligen inte det för att du tror att Giorgio Armani själv suttit och tråcklat ihop den. Nej. Du köper den pga kvalitén, trots att den kommer från ett affärsimperium som förlitar sig på tillverkning i industriform.

Därför stör vi oss på den här killens uttalande i Sydsvenskans söndagsbilaga. Han anser nämligen att Carme Ruscalleda som "kom in till restaurangen vid 22tiden för att visa upp sig. Hon hade inte ens varit i närheten av grytorna". Tydligen så har kockarna som visat sig vara entreprenörer och byggt imperium vare sig intresserade av mat eller gäster. Detta känner han sig mycket kvalificerad att bedöma, trots att bloggen till största del verkar vara en recension av diverse "ammisar" (köket på Bloom ryser kollektivt vid den benämningen) och huruvida kockarna tagit notis om att det just idag kom någon från Sverige som har en blogg. Jag för min del undrar vad han har emot Carme. Är det bara för att hon är kvinna som hon borde stå och slita och svettas framför baksektionen på alla sina restauranger, helst samtidigt, varje dag? Och vad vet han förresten. Kanske hade han just ätit en "ammis" som Carme receptmässigt komponerat? Det är hennes restaurang. Allt som händer och sker där är ju hennes ansvar, och jag för min del tycker att han ska skatta sig lycklig att hon dök upp alls. Uppenbarligen bryr hon sig tillräckligt om maten och gästerna för att dyka upp sent på kvällen för att kolla att allt var ok. Jag tror inte att det var så att hon vaknade vid 22 efter att ha spelat World of Warcraft hela den föregående natten och helt plöstligt fick idéen att kolla upp sitt affärsimperium som bara bär hennes namn.
Så. Ramsay påpekade nyligen i en intervju att han hade öppnat 10 nya restauranger, och därav hade avkastningen från GR Holdings gått ned. Vad tror folk, att det är gratis att öppna restaurang eller? Som att man bara kan springa ned på ICA och köpa det man behöver för kvällen - eller att vi använder de spisar som de säljer på IKEA för 999:-? När man är i branschen handlar allt om vem man jobbat med - och när man är stor nog att öppna eget finns det så mycket annat som tar tid från matlagningen. jag har berättat förut om en god vän som försökte öppna restaurang men som upptäckte att han fick välja mellan att gå i konkurs för att all tid gick åt för att fylla i kommunpapper etc, eller att bli stängd av kommunen för att han bara ägnade tiden åt att laga mat och inte fylla i papper.
Så hur ska ni ha det? En Armani AV Armani (till kostnad av hur många miljoner?) eller en Armani like we know them. Vilket är bäst, och vilket tror du att du villigt betalar för egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar