lördag 23 januari 2010

Alla hjärtans dag

Såklart har vi öppet för vanlig servering på kvällen den 14e februari! Titti har satt ihop en speciell romantisk meny dagen till ära. Som vanligt gäller att högtider bokas upp snabbt, så vill ni komma och fira er käraste hos oss så får ni vara snabba på telefonen!

Varför firas egentligen Alla hjärtans dag? På engelska heter dagen "Valentine's day" enligt katolsk sed. Det finns flera helgon som heter Valentin, varav två firas den 14e februari: Valentine of Rome och Valentine of Terni. Båda dog som martyrer för tron, och hade egentligen inget med kärlek att göra i den officiella listan av Romerska martyrer, men en populär version återger att Valentine var präst och vägrade följa en lag stiftad av Kejsare Claudius II, som förbjöd unga män att gifta sig, eftersom han ansåg att gifta män blev sämre soldater. Valentine struntade i detta och vigde unga par ändå, i hemlighet. Detta kom förstås ut ändå, och Claudius lät arrestera Valentine. Kvällen innan Valentine skulle avrättas sägs det att han skrev ett kärleksbrev till sin fångvaktares dotter, som han hade blivit kär i under tiden han satt inlåst. Det sägs att han undertecknade brevet "From your Valentine".

Det finns till och med en Valentine i Romeo & Julia! Han är en Capulet, men har just ingen talroll. Jag läste igenom pjäsen för att se om jag kunde hitta någon typ av mat omnämnd. Det enda som fanns verkar vara marsipan! Alla vet vi ju hur Elizabeth I såg ut efter 60 år av sockerätande, på medeltiden använde man socker till i princip allt - till och med att "krydda" salt kött! Marsipan var en lyx som användes för att imponera, främst på bakverk. Vi får se vad vi kan hitta på...

För mig så är den 14e februari något helt annat. Jag fyller nämligen år. Det är säkert en lika hemsk dag att fylla år på som julafton. Man får alltid minst en ask geléhjärtan. Efter 22 år så kan jag avslöja att jag HATAR geléhjärtan.

För er som vill komma och äta men inte har en partner kan vi avslöja att "Black day" den 14e April är dagen då singlarna ska firas och vi hoppas att vädret tillåter oss att öppna terrassen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar